Íme pár hasznos sütési praktika, amik bármikor jól jöhetnek sütés közben! :)
-
A tepsit vagy a sütõformát sütés elõtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki. Így a tészta nem ragad bele. A zsiradék egyenletesen terül szét, ha egy kis idõre a meleg sütõbe tesszük. A zsírozás ne legyen vastag, mert a sütemény alja gyorsabban megbarnul.
-
Tortasütésnél viszont mindig csak a forma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta közepén felpúposodik.
-
A vajas tésztát nagyon forró sütõbe tegyük, és erõs lángon folytassuk a sütést, de ne pirítsuk barnára.
-
A kelt tészta, linzer, piskóta sütését közepes hõmérsékletû sütõben végezzük. A pogácsaféléket gyorsan kell sütni, hogy ki ne száradjanak. Zsíros tészták sütésekor a tepsit nem kell kikenni zsiradékkal, csak rétesliszttel megszórni.
-
A piskótaféléket zsírpapírral kibélelt tepsiben süssük. Így nem lesz kérge a tésztának. Amikor elkészült, a papírt húzzuk ki alóla.
-
Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat bekenjük tojással, és mérsékelten meleg sütõben sütjük.
-
A sütemény felszínét mindig tojással kell elõbb megkenni, és csak utána villával megszurkálni. Ellenkezõ esetben a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkezett gõzök pedig nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
-
A sütemény akkor sült meg, ha a beleszúrt sütõtût tisztán kihúzhatjuk belõle. Ha a tûre még ragacsos tészta tapadt, tovább kell sütni.
Következő praktika →
|